Bezoek Twente Safety Campus


Op donderdag 25 juni stond het bezoek aan de Twente Safety Campus op de agenda. Op de voormalige vliegbasis werken brandweer, politie, gezondheidszorg en veiligheidsregio aan een veilig Twente. Bijvoorbeeld door grote rampenoefeningen te houden, door ouderen en jongeren zelf gevaren te laten ervaren en door in het laboratorium te onderzoeken hoe ze producten brandveiliger kunnen maken.

Wij kregen op deze unieke locatie een rondleiding, gingen aan de slag met een business case en sloten deze zomerse dag af met een heerlijke barbecue. Bekijk hieronder het fotoverslag.

IMG_3503
Uitleg over de Risk Factory: Wat gebeurt er met je als je 9 glazen alcohol op hebt? Hoe ontvlucht je je huis bij brand? Wat moet je doen als de sirene gaat? Waar zit de dode hoek van een bus of vrachtwagen? Allemaal scenario’s die je in de Risk Factory zelf ervaart. Kinderen leren hier spelenderwijs over veiligheid.

IMG_3500
Een bus reed ons over het gigantische terrein van het voormalige vliegveld. Hier oefenen brandweer, politie, gezondheidszorg en ook gemeente en waterschap door allerlei levensechte situaties na te spelen. Vanuit de bus zag je dat ze aan het opbouwen waren voor een oefening met een kettingbotsing op een snelweg.

IMG_3501
Een Duits brandweerkorps was aan het oefenen met het blussen van een brand.

IMG_3507
Het Safety Fieldlab. Projectleider Geert van der Schoor vertelt dat bedrijven hier onder realistische omstandigheden hun producten kunnen testen. Ze doen onderzoek naar vernieuwende materialen waar onze hulpverleners daadwerkelijk gebruik van gaan maken.

IMG_3494
Vervolgens gingen we aan de slag met de businesscase: als ‘manager’ bedachten we in twee groepen nieuwe activiteiten die Twente Safety Campus kan ontwikkelen. Lieke en Jelly presenteerden vol enthousiasme het idee van hun groep.

IMG_3493 En dit was de winnende groep! Ze zijn gevraagd om hun idee te presenteren tijdens een vergadering van de projectgroep Twente Safety Campus!